top of page

TUS kursu yerine Almanca

Bilindiği üzere tıp fakültesini kazanmış bir öğrenci, tıp eğitiminden sonra TUS sınavına girmeden maalesef uzman bir doktor olamıyor. Maalesef dedim çünkü bu sınav açıkça şunu söylüyor: "Evet biz Tıp Fakültesi diye bir okul açtık ama açtığımız okulda kendi öğretmenlerimizin verdiği eğitime güvenmiyoruz." Sizce de yeterince aşağılayıcı değil mi?

Peki, nedir bu TUS sınavı? TUS 6 yıllık tıp eğitimi sonrası mezun olan doktorların uzmanlaşmak istedikleri alanı seçmesi için gerekli olan bir sınavdır. Zorunlu değil ama gereklidir çünkü her hekim adayı fakülteye bir hayalle girer, devamında o hayali gerçekleştireceğine inanır ve en sonunda TUS gibi bir engelle karşılaşıp tökezler. Ya istediği, hayal ettiği bölümü kazanamaz ya da hayal ettiği bölümün TUS puanı çok az olduğu için hayallerinden vazgeçer. Diğer bir tabirle, sevdiği meslekte nefret ettiği bir işi yapar.

Peki, kolay mı bu TUS sınavından geçmek? Belki akla gelen ilk cevap: "Ne kadar ekmek o kadar köfte" olacaktır ama bu sınavdan yüksek puan almak için son 2 yılını TUS dersanelerinde çürütürler. Üstelik bu sınava 3 girişine rağmen hiçbir uzmanlık alanı kazanamamış veya istediği branşı kazanamayan hekimleri düşündüğümüzde bu sınavın ne kadar zor olduğu az çok anlaşılmaktadır.

"Peki, bunun için ne yapılabilir, TUS sınavına girmeden de uzman hekim olunabilir mi?" diyenler oluyordur. Başlıktan da anlaşıldığı gibi TUS yerine Almanca çalışarak bu dertten çok rahat kurtulabilirsiniz. Almanya, giderek artan doktor ihtiyacını karşılamak için yurt dışından doktorlara yeni bir hayat vadetmektedir. Uzman hekimlere çalışma imkanı sunduğu gibi, pratisyen hekimlerin de uzmanlık eğitimini tamamlamaları ve insanlara faydalı yani tam anlamıyla gerçek bir hekim yapmak için tabiri yerindeyse kesenin ağzını bol bol açmaktadır. Tıp bilimine yapmış oldukları katlılarla dikkat çeken Almanlar, diğer tüm ülkelere güvenirler. Bunun sebebi elbetteki tıp kanunları yazmış olmalarıdır. Ancak böylesine kutsal bir meslek için temel şart iletişimdir ve iletişmek fiili her dilde işteş yani en az iki kişiye ihtiyaç duyulan bir eğlemdir. Bu noktada tüm hekimlerinin Almanca'da iletişim kurabilmelerini isteyen Almanya, istemekle kalmayıp doğal olarak bu bilgi birikimini tasdik etmenizi de sizden beklemektedir. Belgeleme işleminde başvurulacak kurumlar ise aynı zamanda kurumumuzun da iş birliği içerisinde olduğu TELC, Goethe ve TestDAF kurumlarının yapmış olduğu sınavlardır. Bu sınavlardan B2-C1 düzeyinde alınan bir sertifika, Almanya'da karşınıza birçok uzmanlık alanı sunabilir. Birçok diyorum çünkü elbette dünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya'da da belli başlı bölümlere ilgi yoğundur. Bunlar cerrahi bilimde Göz, Plastik Cerrahi; dahili bilimde ise, Psikiyatri, Biyokimyadır. Bu uzmanlık alanları için ekstra özellikler de sizden bekleyebilir, bazı zorluklar karşınıza çıkartabilirler. Ancak unutulmamalıdır ki, bu istekler sizin şevkinizi kırmaya yönelik değil tam aksine o bölümü ne kadar çok istediğinizi ölçmek ve sınamak üzerinedir. Bir örnek vermek gerekirse Psikiyatri gibi konuşmanın temelde olduğu bir bölümde gayet doğal olarak C2 dil seviyesi istemektedirler. Bu yüksek ihtisasın bitiminde ise, eliniz kuvvetli olduğundan istediğiniz herhangi bir yan dal ya da tamamen aykırı bir uzmanlık alanı seçebilir ve doktorluk hayatınıza siz hangisini tercih ederseniz onunla birlikte devam edebilirsiniz.

Yani diyeceğimiz şu ki TUS yerine Almanca öğrenerek Almanya da uzmanlığınızı yapmanız size birçok açıdan daha avantaj getirecektir. Hiç şüphe yoktur ki en önemli getirisi uzmanlığınızın tanınmasıdır. Daha amiyane bir tabirle, uzmanlığınızı bitirmenize yaklaştıkça "Acaba bugün hangi ülkede doktorluk yapsam?" diye düşüneceksiniz. Kullandığınız materyal ve gereçleri, her nerede icat edilirse edilsin ilk kullanan siz olacaksınız. Almanya araştırma kurumu verilerine göre, 2006 yılında sadece tıp harcamaları, Türkiye'nin dış borçları toplamının yarısı kadardır. Sadece 2 yılda ve sadece tıp alanındaki giderleri ile Türkiye'nin tüm dış borçlarını kapatacak kadar büyük bir ekonomi, elbetteki size sonsuz araştırma fırsatları da sunacaktır.

Almanya'da hastane ya da klinik ortamı nasıldır? Eğer Almanya'dan değil de bir başka ülkeden bahsediyor olsaydık sorumuzun cevabı elbette: "Yere göre farklılık gösterir" olurdu. Ancak Almanya'da durum biraz daha farklıdır. Almanya'da rütbenizin pek de bir önemi yoktur çünkü Almanlara göre temel mantık: "İnsan: ismi, cismi, yaşı, dili, dini, ırkı vesaire ne olursa olsun insandır." mantığıdır. Dolayısıyla Almanyadaki herhangi bir hastanenin herhangi bir bölümünde ve herhangi bir kademesinde olun, çağrılma şekliniz hep Bay ya da Bayan olacaktır.

Aylık ücretim ne kadar olacak? Bilindiği üzere Almanya sosyalizmi benimsemiş bir devlettir. Bu yüzden hiç kimsenin aç ya da evsiz daha doğru bir tabirle, temel hak ve hürriyetlerinden en ufak bir taviz bile vererek yaşamasına izin vermez. Dolayısıyla Almanya'da ister çalışın ister çalışmayın aç kalmayacaksınız. Ancak bu sistemi Türkiye şartlarından ayıran temel bir nokta da şu: Statü farkını önlemek adına hiç kimse de aşırı zengin olmayacaktır. -Elbetteki bahsettiğimiz durum devlet memurluğunda geçerlidir. Özel şirket ya da benzeri kurumlar için vergiler hüküm sürmektedir.- Bu da demek oluyor ki: "Evet, şu anda yaşadığınızdan çok daha kaliteli bir hayat süreceksiniz ancak unutmayınız ki bu yaşamı Almanya'da herkes zaten sürmekte." Bu noktada zannediyorum nicel anlamda alacağınız maaşın hiçbir manası olmayacaktır. Çünkü Almanlara göre aldığınız maaş, sadece birkaç rakamın yan yana gelmesiyle oluşmuş bir sayıdır. Ayrıca yeni girişimlerinize de devlet tam destek vermektedir. Yeni bir hastane ya da muayenehane açmak istediğiniz takdirde sizden istenecek tek bir söz vardır. Vergilerinizi yatırmak.

Peki Almancayı nasıl öğreneceğiz diyenler olacaktır. Bunun için kesinlikte düzgün bir kursa gitmenizi ve gittiğiniz kursun Goethe ve TELC sertifika sınavlarına yönelik eğitimler verdiğine dikkat ediniz. Kurs arayışına çıkmadan önce kurs seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiği ile yazımızı kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.

Bunun yanı sıra sorularınıza cevap vermekten mutluluk duyacağımızdan ve cevaplamak noktasında elimizden geleni yapacağımızdan emin olabilirsiniz. Unutmayın burada bilmek için hiçbir ücret ödemenize gerek yoktur. Ta ki bilmek istedikten sonra. Okuduğunuz için teşekkür ederiz. kafkadil.com

Hayat risk almasını bilenlerindir.

824 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kafka Akademi'de A1 Almanca Eğitimi

ÜÇ DİL En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde Ana avrat dümdüz gideceksin En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde...

Comments


bottom of page