top of page

Almanya'da HemÅŸirelik

​Kafka Kariyer - Yurtdışı EÄŸitim Danışmanlığı ve Dil Kursunun 4 Yıllık Lisans mezunu hemÅŸirelerin Almanya'da çalışabilmesi için geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu proje aÅŸağıda adım adım anlatılmıştır. Bütün proje boyunca öÄŸretmenlerimiz ve Almanya'daki partnerimiz sürekli sizinle iletiÅŸimde olacak ve Almanya'da da 2 yıl boyunca öÄŸrencimizin danışmanlığını sürdüreceklerdir.

​

​

Dil Kursu:

  • Ä°lk olarak kursumuzda 1 yıllık dil eÄŸitimine baÅŸlanır.

  • Dil eÄŸitimindeki hedefimiz ;Almanya'da çalışmak için gerekli olan B2 dil sertifikasıdır.

  • Kursumuzda ; A1 - 3 ay , A2 - 2 ay , B1 - 3 ay ve B2 - 3 ay sürmektedir.

  • Derslerimiz haftada 3 gün 2 Periyod Online (salı-perÅŸembe- cumartesi) yada (ptesi-ÇarÅŸ-Cuma)  2 ÅŸer saat , yüz yüze (Pazartesi-ÇarÅŸamba-Cuma 3 er saat olarak yapılmaktadır.

  • Derslerimizde orjinal ders materyalleri kullanılır .Kaynak kitap olarak Hueber Verlag - Menschen serisi takip edilir. Kitaplar her gün 1 Ünite olmak üzere ayrıntılı bir ÅŸekilde iÅŸlenir ve öÄŸrencilerin konuyu tam olarak kavramaları saÄŸlanır. Derslerimiz A1 ve A2 düzeylerinde daha çok saÄŸlam bir Almanca alt yapısı oluÅŸturmayı hedefler. B1 ve B2 düzeylerinde ise tamamen konuÅŸma ve dili en iyi ÅŸekilde kullanma becerilerini geliÅŸtirir. A1 ve A2 düzeylerinde iyi bir alt yapı oluÅŸturulmamış ,konu kavranmamış ,yazma ve dinleme becerileri geliÅŸtirilmemiÅŸ , yeterince kelime ezberi yapılmamış ise öÄŸrenci B1 ve B2 seviyesinde düzgün bir ilerleme kaydedemeyecektir ve gerekli olan dil sınavlarını geçemeyecektir. Bu problemi Kafka Akademi öÄŸretmenleri olarak ortadan kaldırıyor ve öÄŸrencilerimize  zaman hedefli deÄŸil ,öÄŸrenme hedefli bir öÄŸretim modeli sunuyoruz. 

  • Projeye dahil olan öÄŸrencilerimiz sadece normal kurs ücretini öder , danışmanlık hizmetlerimiz tamamen ücretsizdir.

 

Denklik BaÅŸvurusu:

  • ÖÄŸrencimiz B1 kuruna geçtiÄŸi zaman (kurs baÅŸlangıcından 5 ay sonra) Almanya'ya denklik için gerekli evraklar gönderilir ve denklik süreci oradaki partnerimiz tarafından baÅŸlatılır. 6 ay boyunca denklik iÅŸlemleri partnerimiz tarafından takip edilir ve öÄŸrencimiz sürekli bilgilendirilir. Bu esnada öÄŸrencimiz zaten kursa devam ettiÄŸinden herhangi bir vakit kaybına uÄŸramaz. Denklik iÅŸlemleri tamamen tarafımızdan yapılır. ÖÄŸrencimiz sadece söylediÄŸimiz evrakları bize getirmekle yükümlü olur.

​

Ä°ÅŸ GörüÅŸmeleri:

​

  • ÖÄŸrencimiz B1 Sertifikasını aldığı zaman Almanya'daki hastane yöneticileri ile iÅŸ görüÅŸmelerine baÅŸlar.

  • Ä°ÅŸ görüÅŸmeleri internet üzerinden yapılır . Ä°steyen ve imkanı olan öÄŸrencilerimiz Almanya'ya gidip yüz yüze görüÅŸmelerini saÄŸlayabilir , kenti gezebilir ve orada karar verebilir.

  • Ä°ÅŸ görüÅŸmelerini kurs devam ederken gerçekleÅŸtirir. B2 sertifikasını alır almaz Almanya'daki iÅŸ yerine ulaşır.

​

Almanya :

​

  • ÖÄŸrencimiz gitmeden önce kalacak yeri ayarlanmıştır. ÖÄŸrencimiz hava alanında karşılanır ve evine kadar refakat edilir. Sonraki 2 yıl boyunca Almanya'da ki iÅŸ partnerimiz danışmanlığını yapmaya devam eder. Her türlü evrak iÅŸleri beraber kolay bir ÅŸekilde yapılır.

  • ÖÄŸrencimiz iÅŸvereni ile tanıştıktan sonra iÅŸine baÅŸlar.

  • Ä°lk 6 ay sistemi öÄŸrenmek için uyum stajına tabi tutulur. Sonrasında tam zamanlı hemÅŸire olarak bir Alman hemÅŸirenin sahip olduÄŸu bütün haklara sahip olur ve yaÅŸamını Almanya'da devam ettirir.

​

​

​

​

"Hocam ben hemÅŸireyim , Almanya'da çalışmak istiyorum, nasıl yapabilirim ? "

Bu günlerde birçok saÄŸlıkçının  sorduÄŸu klasik bir soru haline geldi bu soru. Ülkemizin içinde bulunduÄŸu ÅŸartlar , gelecek kaygısı, geçim derdi, siyasi belirsizlik gibi etkenlerin bu sorunun klasik haline gelmesinde çok etkisi var. Uzun zamandır bu iÅŸlerle uÄŸraÅŸan birisi olarak sizlere Alman Meclisinden geçen yeni göçmen yasasının ışığında Türkiye'de lisans düzeyinde mezun olan birisinin Almanya'da mesleÄŸini yapabilmesi için neler gerektiÄŸini ve hangi yolları izlemesi gerektiÄŸini anlatmaya çalışacağım.

​

Google'da "Almanya'da hemÅŸirelik" yazdığınız zaman çok kısıtlı bir bilgi ile bazı danışmanlık firmalarının reklamlarına rastlıyorsunuz. Biraz Almancanız varsa denklik sayfalarına kadar ilerleyebilir ve sonunda çıkmaza girer vazgeçersiniz. Bunları bu zamana kadar görüÅŸtüÄŸüm birçok hemÅŸireden defalarca dinledim. Bu konuda piyasada çok az bilgi var ve onlarında çoÄŸu yanlış bilgiler. 

​

Almanya'da Lisans düzeyinde HemÅŸirelik yapabilmek için her ülkenin sahip olduÄŸu gibi Almanya'nın da belli baÅŸlı ama biraz diÄŸerlerinden ağır prosedürleri var. Bunları temel olarak 3 baÅŸlık altında toplayabiliriz.

1-Dil EÄŸitimi

2-Denklik BaÅŸvurusu

3-Ä°ÅŸ Bulma

​

1- DİL EĞİTİMİ:

Dil sertifikası Almanya'nın bütün meslek dalları için ileri sürdüÄŸü en kesin, zorunlu ve en temel ÅŸarttır. Anlayacağımız dilde söylemek gerekirse ; Alman Hükümeti dil bilmeyen birinin ülkesinde kalmasını istemiyor. Çünkü Almanlar bunun sonuçlarının dil öÄŸrenememekten çok daha zor ve katlanılmaz olduÄŸunu biliyorlar; ÅŸöyle ki; yıllar önce 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya'ya çalışma amaçlı giden ilk kafile ve sonrasında giden 1. kuÅŸak Türkler hiç dil bilmediÄŸi için adaptasyon süreçleri çok sancılı oldu. Hatta bu konuda gidenlerin yaÅŸadıklarını, çektikleri sıkıntıları ve özlemlerini anlatan Göçmen Edebiyatı diye bir Edebiyat türü bile oluÅŸtu. Ve bu durum  yıllarca orada yaÅŸamış ama hala dil öÄŸrenememiÅŸ yada dil öÄŸrenmeye tepkili hale gelmiÅŸ birçok insanın  ortaya çıkmasına sebep oldu. Türkiye'de Almancı , Almanya'da yabancı olan bu insanlar dil problemi nedeniyle kendi kabuklarına çekilmek zorunda kalmış , sosyal hayata adapte olamamış, sürekli Türk bakkalına gider olmuÅŸ ve bütün vaktini kahvehanelerde geçirmeye baÅŸlamıştır. Alman toplumuyla iletiÅŸime giremeyen bu insanlar bu toplumu anlayamamış ve tanıyamamıştır. Bunun sonucunda gettolaÅŸma ve bir çok olumsuz toplum davranışları  peÅŸ peÅŸe gelmiÅŸtir.

 

Bütün bu yaÅŸananlardan yola çıkarak Alman Hükümeti'nin ülkesine gelecek olanlardan dil sertifikası istemesi çok haklı ve yerinde bir tutumdur.

Bu yüzden Almanya'da hemÅŸirelik yapmak isteyen lisans mezunu bir HemÅŸire ilk olarak gerekli olan B1 düzeyinde dil belgesini elinde bulundurmak zorundadır ve bu belge ile Alman KonsolosluÄŸuna vize müracaatında bulunabilir. Yani Vize alabilmek için bu ÅŸarttır. Yeni Göçmen yasasına göre bu belgeyle 6 aylık iÅŸ arama vizesi talebinde bulunup Almanya'ya gidebilir. B1 dil Sertifikasının azami alınma süresi yoÄŸun bir Almanca Kursu ile 9 aydır. Kafka Dil Akademisi size bu konuda ayrıntılı bir ÅŸekilde yardımcı olacaktır. B1 dil sertifikası size sadece iÅŸ arama konusunda yardım eder , çalışmak için ise B2 dil belgesi gereklidir. Yani bir iÅŸe kabul aldığınızda Almanya'daki resmi kurumlar iÅŸvereninizden B2 dil belgenizi isteyecektir. Tabi ki bu süreçler meslek dallarına göre farklılık gösterebilir.EÄŸer B2 belgenizi de Türkiye'de aldıysanız Almanya'ya gittiÄŸinizde yada Türkiye'de iken direk iÅŸverenlerle iletiÅŸime geçip bir kurumla direk anlaÅŸabilir ve iÅŸ sözleÅŸmesi imzalayabilirsiniz.

​

Burada önemli olan nokta dil eÄŸitiminin sürekli ve kaliteli olması.Bir firmayla iletiÅŸime geçtiÄŸinizde sizinle ya telefonda yada skype üzerinden görüÅŸmek isteyeceklerdir.Bu görüÅŸmede önemli olan sizin kendinizi B1 yada B2 düzeyinde ifade edip edememenizdir. Belgeniz olsa dahi kaliteli bir eÄŸitimle teorikte öÄŸrendiÄŸiniz bilgileri pratiÄŸe dökemezseniz sizinle kimse belgeniz var diye iÅŸ sözleÅŸmesi imzalamaz. Bu yüzden dil eÄŸitimini mümkün olduÄŸu kadar yoÄŸun bir ÅŸekilde ve dilin sindirim süresini göz önünde bulundurarak alırsanız sizin için çok iyi olur. Bu cümleyi biraz açacak olursak ; Almanya'da hasta bakım hemÅŸiresi olmak isteyen bir saÄŸlık meslek lisesi mezunu en az haftada 25 saat - 32 hafta - toplamda 800 saat yoÄŸun bir Almanca dersine maruz kalmalı ki B1 düzeyinde kendini ifade edebilsin. Tabi bu süre öÄŸrencinin motivasyonuna , kendi kendine çalışma performansına , ev ödevlerini yapıp yapmamasına ve dil yeteneÄŸine baÄŸlı olarak farklılık gösterebilir. Doktorlarda bu süre daha da kısalabilir.

 

Dil öÄŸrenme sürecini ne kadar uzun tutarsanız o kadar bıktırıcı ve yorucu bir hale gelir. Almanca zevk olsun diye öÄŸrenilecek bir dil deÄŸildir, ihtiyacınız varsa ve gerçekten bir hedefiniz varsa öÄŸrenirsiniz. Bu sebeple eÄŸer mümkünse çalışanlar iÅŸini bırakmalı ve tamamen dile odaklanmalı. Çalışarak devam edildiÄŸi takdirde dersler pek verimli olmaz ve dil öÄŸrenme süreci 1.5 ile 2 yıla kadar uzar. Buda psikolojik olarak insanı yıpratabilir.

 

Ayrıca Almanca dersleri uzman öÄŸretmenlerden alınmalı; Mümkünse EÄŸitim Fakültesi Almanca ÖÄŸretmenliÄŸi bölümü mezunu öÄŸretmenler tercih edilmeli ve derste öÄŸretmenden çok öÄŸrenciler aktif olarak yer almalı. Dil öÄŸretim metodu olarak daha çok iletiÅŸimsel yaklaşım (Kommunikative Methode);  Dinle-KonuÅŸ Yöntemi (Audio-linguale Methode) ve Görsel-Ä°ÅŸitsel Yöntem (Audio-visuelle Methode) benimsenmeli ve bu yöntemleri ders materyallerine  uygulayabilecek öÄŸretmenler tercih edilmeli. Yani turist rehberinden yada Almanya'da doÄŸup büyümüÅŸ ama öÄŸretmenlik deneyimi ve eÄŸitimi olmayan birinden Almanca öÄŸrenilmez. Atalarımızın dediÄŸi gibi " Yarım doktor candan , yarım imam dinden , yarım öÄŸretmen de dilden eder"

 

Tabi ki dil öÄŸretiminde kullanılan ders kaynak ve materyalleri çok önemli bir yer tutar. Kullanılan ders kitaplarının güncel , interaktif kullanıma uygun , ek kaynak ve görsellik açısından zengin olması gerekir. Uzun süreli dil öÄŸretiminde önce amaca uygun ve her seviyede öÄŸretimi bulunan seri ders kitabı seçilmeli ve her seviyeye uygun ders planı hazırlanmalı , ek materyalleri hazırlanıp öÄŸrencinin ihtiyacı ve kapasitesine göre sunulmalıdır. Bütün bu kriterleri çıkardıkları ders kitap ve kaynaklarında barındıran Hueber Verlag (Hueber yayınevi) Almanca öÄŸretiminde tercih edilebilir güvenilir kaynaklardır.

​

2- DENKLÄ°K

Aslında birçok hemÅŸirenin Almanya'da çalışamamasının altında yatan temel sebep Denklik meselesidir.Denklik ; Ülkemizde mezun olduÄŸumuz bir okulun ve elimizdeki diplomanın Almanya'daki eÅŸdeÄŸerliÄŸidir. Maalesef ülkemizin eÄŸitim sistemi Avrupa BirliÄŸi eÄŸitim normlarından bir hayli uzak olduÄŸu için genellikle denklik baÅŸvurularımız sonuçsuz kalmaktadır. Dil belgenizi aldıktan sonra ilk olarak elinizdeki bütün resmi belgeleri Almancaya tercüme ettirmeli ve denklik için gereken evrakları toparlayıp Alman kurumlara Denklik için baÅŸvuru yapmalısınız. EÄŸitiminizin yanı sıra deneyimleriniz, sertifikalarınız ve yurt dışı deneyimleriniz varsa bu aÅŸamada faydalı olacaktır.Bu lisans baÅŸvurusunda bulunmak için Almanya'da yaÅŸamaya, çalışma izninizin olmasına veya oraya gitmenize gerek yoktur.Bunu internet üzerinden yada posta yoluyla yapabilirsiniz. Bu sürecin sonunda yetkili makam denklik için karar verir ve  karar olumlu ise artık Diplomanız Almanya'da geçerli demektir ve bu diplomayla iÅŸ baÅŸvurusu yapabilirsiniz. Yalnız denklik iÅŸlemlerinin sonuçlanması en az 3 yada bazen 6 ay sürebilir.

Tabi ki süreç her zaman böyle anlatıldığı gibi basitçe sonuçlanmıyor.Genellikle Türkiye'den yapılan HemÅŸirelik denklik baÅŸvuruları olumsuz sonuçlanıyor. Çünkü Türkiye'deki eÄŸitim sistemi Avrupa BirliÄŸi EÄŸitim Normları ile eÅŸleÅŸmiyor.

Olumsuz dediÄŸim mesele ÅŸu ÅŸekilde ; Denklik kurumu sizin diploma ve transkriptinizi inceledikten sonra sizin eksik derslerinizi yada ders saatlerinizi belirliyor. Eksikler belirlendikten sonra  bir denklik sınavına  ve yaklaşık 2 yıl süreli bir staj dönemine tabi tutuluyorsunuz. Sınav ve staj süresini güzel bir ÅŸekilde geçirdikten sonra denkliÄŸinizi alabiliyor ve mesleÄŸinize devam edebiliyorsunuz.

​

Ä°Åž BULMA:

Denklik iÅŸlemleri tamamlandıktan sonra hemÅŸireler için staj süreci ve süreç içinde yapılacak olan denklik sınavı hazırlık dönemi baÅŸlar. Burada mesele: sizi stajer olarak kabul edebilecek bir iÅŸ yeri bulmak ve oturumunuzu alarak orada hem geçiminizi saÄŸlamak hemde dosyanızı takip etmek. Henüz denkliÄŸiniz kabul olmadığı için normal bir ÅŸekilde hemÅŸirelik yapamazsınız. Bu stajı en kolay hasta ve yaÅŸlı bakım yurtlarında yada yoÄŸun bakım ünitelerinde yapabilir ve hatta bu süreçte normal hemÅŸire maaşına yakın bir ücretle çalışabilirsiniz. Bunun içinde sizden Türkiye'de en az 3 yıllık bir tecrübe yapmış olmanız istenecektir.Tabi bu bir ÅŸart deÄŸil ama genellikle bu ÅŸart öne sürülüyor.

 

KAFKA DÄ°L AKADEMÄ°SÄ° olarak;

Åžimdi söyle düÅŸünüyorsunuz ;" Süreci sadece okumak bile insanı gerçekten yoruyor." Gerçekten bu çok doÄŸru. Almanya'da kalifiye eleman olarak çalışayım ve güzel bir gelecek elde edeyim diyorsanız çok sabırlı ve dirayetli olmalısınız. Kafka Dil Akademisi öÄŸretmenleri olarak bu yolda sizler için ne kolaylıklar saÄŸlayabiliriz diye uzun bir zamandır çalışmalar yapıyor ve bu konuda alt yapı oluÅŸturup tecrübeler ediniyoruz. Burada  lisans mezunu hemÅŸireler için süreci nasıl daha kolay hale getirebileceÄŸimizi düÅŸündük ve bazı alanlarda baÅŸarıya ulaÅŸtık. Lisans mezunu hemÅŸireler için bu yoldaki en zor mesele denklik ve denklik süresince çalışacak bir hastane yada hasta ve yaÅŸlı bakım yurdu bulmak ve maddi giderlerini karşılayabilmek. HemÅŸireler için bu sorunları  Almanya'daki partnerlerimiz sayesinde ortadan kaldırabiliriz. Bunun için;

-Türkiye'deki Almanca Dil EÄŸitiminizi yoÄŸunlaÅŸtırılmış ve tamamen hedef odaklı olarak çok düÅŸük fiyatlara veriyoruz.

-Türkiye'de kursta dil eÄŸitiminizi alırken Almanya'da iÅŸ yerinizi , B2 dil sertifikası ve denklik sınavı için sizi hazırlayacak olan dil kursunuzu bir çatı altında birleÅŸtiriyoruz.

-Konaklamanızı sağlıyor ve size dolgun bir maaşla staj yapabileceğiniz bir sağlık kurumu sunuyoruz.

-Almanya'ya gider gitmez denklik iÅŸlemlerini baÅŸlatıyor ve bütün denklik sürecinde maddi ve manevi her türlü desteÄŸi sunuyoruz. Dosyanızı takip ediyoruz.

-İş ile paralel olarak dil kursu ve denklik kursuna hazırlıyor ve bu konuda sıkıntı yaşamamanızı sağlıyoruz.

 

Åžimdilik size sunabileceÄŸimiz hizmetler bunlarla sınırlı ama çalışmalarımız her gün biraz daha gayretle devam etmekte, her geçen gün tecrübelerimize biraz daha tecrübe katmakta ve yolumuza emin adımlarla yürümemizi saÄŸlamaktadır. Amacımız; elimizden geldiÄŸi ve dilimizin döndüÄŸünce ihtiyacı olan insanları en kısa en hızlı ÅŸekilde bilgilendirmek, insanlara net ve doÄŸru bilgiler sunabilmek.Almanya söz konusu olunca ortalıkta çok az ve tamamen kulaktan dolma bilgiler var. Özellikle Almanya'dan gelen Türk firmalarının ortaya attıkları gerçek dışı bilgiler insanlarımızın güvenini kırmış ve dolandırılma korkusuyla baÅŸ baÅŸa bırakmıştır. insanlarımızın böyle düÅŸünmeleri çok normal ; çünkü insanların umreye götürüyoruz diye Urfa'daki Balıklıgöl'e götürüldüÄŸü bir memlekette yaşıyoruz. Almanya'dan bu günlerde irili ufaklı birçok firma Türkiye yollarına düÅŸtü bu günlerde ama onların hata ve eksiklerini daha sonra ayrıntılı bir ÅŸekilde anlatmak istiyorum. 

Merak ettiÄŸimiz konu ise; göçmen yasası teorik olarak meclisten geçti evet , ama 2020 Ocak ayında yürürlüÄŸe girdiÄŸinde pratikte uygulama nasıl olacak, ne kadar insanımız hangi ÅŸartlarda faydalanabilecek ? Bütün bu soruların cevabını gelecek yıl birlikte tecrübe edebileceÄŸiz.

 

Almanya'da 4 yıllık lisans mezunu hemÅŸirelik ve lise mezunu hasta ve yaÅŸlı bakım hemÅŸireliÄŸi konusunda ayrıntılı bilgi almak isterseniz ofisimizden randevu alarak bizi ziyaret edebilir ve samimi bir ortamda istediÄŸiniz bilgiye çay yada kahvemizi içerek ulaÅŸabilirsiniz.

bottom of page