top of page

Bütün yönleriyle Almanya'da yeni göç yasası (7 Haziran Yasası)

Almanya'da uzun yıllardır tartışılan göç yasası nihayet 7 Haziran'da Alman Federal Meclisinden geçti ve 2020 yılının ilk ayında yürürlüğe girecek. Bu yasa üzerinde Merkel Hükümeti uzun bir süredir çalışıyordu fakat büyük bir muhalefetle karşılaşıldığı için yasa bir türlü çıkarılamamıştı. Hatta bu yasa neredeyse Merkel'i koltuğundan ediyordu. Yeşillerin ağır muhalefetine rağmen Merkel hükümeti yasayı meclisten geçirmeyi başardı ve bu yasayla Alman Federal Devletinin bir göçmen ülkesi olduğunu da onaylamış oldu.

Yeni göçmen yasası beraberinde neler getiriyor , Almanya'ya gelen göçmenler için neler vadediyor, muhalefet partileri bu konuda neler söylüyor, yasa tamamen Alman vatandaşların menfaatleri ve çıkarları doğrultusunda mı yoksa 3. tarafların da hakkını koruyor mu , ve en önemlisi Türkiye için bu yasa ne anlama geliyor?

Şimdi bunlara cevap verelim;

Alman Federal Meclisinden 7 Haziranda geçen Göçmen Yasası aslında 6 küçük yasadaki değişen bölümleri kapsamakta ve bu değişikliklerden oluşmakta.

*Mülteci yasası

*Uyum yasası

*Vatandaşlık yasası

*Geçici oturum belgesi sahiplerinin durumu

*Kalifiye eleman alımı

*Meslek eğitimi için gelenlerin durumu ; değişiklik yapılan yasa ve düzenlemelerin ana başlıkları.

Almanya bugüne kadar sadece akademisyen alımlarında bazı kolaylıklar sağlıyordu. Ama artık yeni yasaya göre en az lise mezunu Hasta Bakıcı, hemşire, ziraatçi, araba tamircisi, şoför, aşçı, kuaför,marangoz, tesisatçı ,kaynakçı gibi bütün meslek dallarından insanlar Almanya'ya gidip yerleşebilecek. Yani bu demek oluyor ki ; diplomalı yada sertifikalı bütün vatandaşlar Almanya'da iş arayabilecek ve bulduğu takdirde orada yeni bir hayata başlayabilecek.

Önceden bir iş alanında ihtiyaç olduğu zaman önce alman vatandaşı , sonra Avrupa Birliği vatandaşı olması gerekiyordu.

Örneğin ; Almanya'da bir Restoranı olan Aydın Beyin bir aşçıya ihtiyacı var ve Türkiye'den işinin ehli bir aşçı getirmek istiyor. Bunun için başvurularını yaptığı zaman Alman hükümeti Aydın Bey'e getireceği aşçının önce Alman vatandaşı olmasını , onuda bulamadığı takdirde Avrupa Birliği ülkelerinden bir aşçı ile anlaşmak zorunda olduğunu söylüyordu.

Ama bu kural Almanya'da her yıl 100 bin kişilik bir işçi açığının oluşmasına sebep oldu. Bunu gören Merkel Hükümeti ise bunun bütün risklerini üstlenerek koltuğunu kaybetme pahasına da olsa bu yasayı değiştirdi.

Yeni yasaya göre artık ihtiyaç duyulduğu takdirde işletmeler Türkiye'den gerekli belge ve sertifikalarını elinde bulunduran biriyle direk anlaşmaya varıp onu Almanya'da istihdam edebilecek.

Almanya'da Dış İşleri Bakanlığının verilerine göre 80 bin Türk işletme var ve bu işletmeler yaklaşık 450 bin kişiye iş istihdamı sağlıyorlar. Yani bu demek oluyor ki; Aydın Bey Restoranı için Türkiye'de liseden mezun olmuş ve elinde gerekli meslek ve Almanca Dil Sertifikalarını bulunduran Aşçı Osman Usta ile iş sözleşmesi imzalayabilir ve direk Almanya'da onu istihdam edebilir. 80 bin işveren ve işletmenin çoğunlukla Türk işçi çalıştırmak isteyeceğini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Tabi kanunlar geçti , Almanya'da yaşama ve çalışma umutları insanlarımızda yeni yeni kapılar açtı fakat bu işin en zor kısmı insanımızın pek alışık olmadığı Dil Becerisi ortadan kalkmadı. Almanya'ya gidecekler için aile birleşiminden tutunda meslek eğitimi, üniversite eğitimi yada doktorluk için gidenlerden dahi belli bir dil seviyesi şartı var. İstenilen seviye o kadar yüksek bir seviye değil ; orta seviye B1 düzeyinde dil sertifikası. B1 düzeyi dil sertifikası ile insanlar kendilerini temel düzeyde ifade edebilir, kendi ihtiyaçlarını görebilir, resmi işlemlerini halledebilir , ve iş arayabilir.

Yeni yasayla B1 düzeyinde dil sertifikası olan herkes Almanya'ya 6 aylık iş arama vizesi alabilir. Almanya'da iş bulduğu ve sözleşmelerini yaptığı takdirde iş ile aynı zamanda dil kursuna da gidip seviyesini B2 düzeyine yükseltmesi gerekir. Dil şartları meslek gruplarına değişiyor. Örneğin ; Doktorlardan C1 düzeyinde dil belgesi istenilebilir. Sonuç olarak Almanya'ya gidip orda yeni bir hayat başlamak ve çalışmak istiyorsanız hemen bir Almanca Dil Kursuna gidin ve Sertifika sınavlarına hazırlanın.Dil eğitimi konusunda gerekli bilgiyi Kafka Dil Akademisi'nden alabilirsiniz.

Digital ve IT alanlarında ise eskiden Türkiye'de en az 5 yıl çalışmış olma şartı 3 yıla düşürüldü. Bu alanlardan mezun olan mühendisler ve bilim insanları diplomasıyla gidip 6 ay içerisinde iş bulup çalışabilirler.

İstatistiklere göre Almanya'nın her yıl 100 bin kalifiye elemana ihtiyacı var ve bunu şuanda karşılamakta zorlanıyor.Özellikle son dönemlerde ki mülteci akımına rağmen gerekli olan kalifiye eleman sayısına ulaşmış değiller. Alman Hükümetinin istediği ; dil bilen ve belli bir alanda uzmanlaşmış, ve bu uzmanlığını belgelerle kanıtlayabilen, uyum sağlayabilen kalifiye iş gücü. Bu iş gücü için ise en doğru kaynak tabi ki genç nüfusun yoğunluğu ve 80 milyon nüfusuyla Türkiye. Ülkemizin gelecek yıllarda Avrupa Birliğine ve Almanya'ya tekrar yönelmesi bu şartları daha da kolaylaştıracak ve Türk vatandaşları Almanya'ya daha kolay vize alabileceklerdir.

12.400 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kafka Akademi'de A1 Almanca Eğitimi

ÜÇ DİL En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde Ana avrat dümdüz gideceksin En azından üç dil bileceksin En azından üç dilde...

Comments


bottom of page